רוצה להרגיש טוב יותר?

אפשר לדבר איתנו 03-6919961 או למלא את הטופס ונחזור אליך

    פוקוס פסיכולוגי

    אנו מאמינים כי לאדם מגוון כישורים ופוטנציאלים אותם הוא שואף לפתח ולממש באופן מוצלח ומתוך חדווה ושמחת חיים. לעיתים נסיבות החיים, בעיות ביחסים בינאישיים או בעיות אישיות חוסמות או מצמצמות את האפשרות להגשים את מלא היכולות ולהנות מההישגים ומהחיים. אנו עושים שימוש בידע המחקרי ובנסיון המקצועי שלנו כדי לחולל שינוי והתפתחות – באופן פנימי ועמוק אך גם מעשי ויישומי למציאות חייו של האדם.

    הטיפול הפסיכולוגי בא למנוע תופעות כמו: הרגשה של חוסר מיצוי, תחושה של חוסר ערך או בושה ואשמה; תסכול כעס ורוגז; דכדוך וחוסר תקווה; חרדה, חשש, מתח ואי-שקט; דאגה ומוטרדות ועוד.

    בטיפול הפסיכולוגי ברזולוציה מסייעים לאדם לזהות את המקור לבעיות אלה, ולהתמקד בפתרונן.

    • ע"י עזרה לאדם להכיר את עצמו: לזהות את תכונותיו ויכולותיו, המצבים בהן התכונות מועילות ומקדמות אותו והמצבים בהן אותן תכונות מעכבות או מכשילות. (לדוגמא: פרפקציוניזם, יכולה להיות תכונה מועילה מאד בעבודה, ובהשלמת משימות שונות, אך יכולה לגרום לדחיינות, לאי שביעות הרצון של האדם מעצמו או לפגוע ביחסים בינאישיים).
      יעשה פוקוס בשני כיוונים : א) פוקוס על היכולות והחוזקות ב) פוקוס על הדפוסים הבעייתים הגורמים לאדם אי נחת עם עצמו או עם זולתו.
    • ההתמקדות בדפוסים הבעייתים מכוונת גם היא לשני פוקוסים: א) למוד טכניקות שינוי – כמו למשל טכניקות רגיעה גופנית, טכניקות לשנוי החשיבה וכיו"ב. ב) טכניקות קבלה: איזון נפשי מחייב לא רק יכולת התאמה ושינוי אלא גם יכולת של אדם לקבל את עצמו על נטיותיו השונות.
    • להעצים את הכישוריו הטובים, לחזק תכונות חיוביות ובכך לפתח את החוסן הנפשי, כך שיוכל להתמודד מול משברים ובעיקר ליעל את ההתנהלות ולשפר את איכות החיים במישור האישי, המשפחתי, החברתי והמקצועי
    • לעזור לאדם לרכוש את הכלים וליישם את הבנותיו וחוזקותיו בדרך האפקטיבית והטובה עבורו.

    טיפול פסיכולוגי

    הטיפול הפסיכולוגי ברזולוציה יתמקד באחד מארבעת הסוגיות הבאות (בהסתמך על מוקדי הטיפול כפי שנוסחו ע"י ג'. מאן).

    • מידת הנטייה של האדם לתלות, כלומר המידה בה האדם זקוק לקשר הדוק ומתקשה להיות לבד ומרגיש לא חשוב לאף אחד, המידה בה האדם זקוק שאנשים יחליטו בשבילו או יתנו גיבוי מלא להחלטותיו, לעומת הנטייה לנפרדות אינדיבידואליות ועצמאות, שיכולה להתבטא בקושי לשת"פ, ברצון להיות אדון לעצמו, בצורך שההחלטות יהיו "בראש שלו"
    • המידה בה האדם פאסיבי, מרגיש שהדברים "קורים לו" הוא מרגיש קושי לעשות החלטה הקשורה בשינוי ומחוייבות, מרגיש שאין לו שליטה על חייו, מגיב להזדמנויות שנקרות בדרכו ולא מתכנן ויוזם. לעומת אדם אקטיביהמניע תהליכים, ער ובעל יכולת לשלוט בחייו.
    • המידה בה האדם ער ליכולותיו ולמגבלותיו רואה את עצמו כבעל ערך, וכבוד עצמי. עד כמה האדם מרגיש ב"מקום הנכון" מבחינת יכולותיו ושאיפותיו. עד כמה מרגיש שזוכה להערכה מתאימה מהסביבה. המידה שבה ההרגשה של האדם לגבי עצמו ומצב רוחו מושפעים מארועים חיצוניים, פידבק ופירגון/אי פרגון מהסביבה.
    • עד כמה מסוגל להתמודד עם שינויים, פרידות והתחלות חדשות. עד כמה האדם עסוק ומוטרד במה שהיה ולא יוכל להמשיך ולהיות.

    דוגמא לתהליך טיפולי

    המצוקה הנפשית של האדם בד"כ נובעת מאחד מארבעת המקורות הנ"ל.
    זיהוי "הסוגיה המרכזית", האופיינית לאדם, מסייע לו להבין ביתר בהירות את מקור המצוקות שלו, להכיר בדפוסים ובתגובות האופייניות שסיגל לעצמו והמשפיעים על הרגשתו –גורמים לחרדה ופחדים, צער וחוסר הנאה, כעס, בושה ואשמה וכדומה.

    כיוון המיקוד

    האדם יכול למקם את עצמו על אחד או יותר מ- 4 הצירים:
    תלותי <> עצמאי
    פאסיבי <> אקטיבי
    מרגיש בעל ערך <> מרגיש חסר ערך
    מתמודד עם שינוי ופרידה <> מתקשה להתמודד עם שינוי ופרידה

    ניתן לחלק באופן סכמטי את הרגשות שחווים בני האדם לחמישה סוגים בסיסיים ובולטים, אשר באמצעותם או באמצעות שילוב ביניהם אפשר לתאר את ההרגשה, החוייה של האדם. שיטת רזולוציה מאמצת מודל זה, המאפשר זיהוי מהיר של המצב הרגשי והתרכזות בו לצורך טיפול קצר וממוקד. חמשת סוגי הרגשות (מתוך שפלר, תשס"ג) הם:
    עצב: חוסר הנאה, דיכאון, צער, להרגיש לא רצוי, ייאוש, פסימיות, חוסר תקווה, אי-שביעות רצון וכו'.
    כעס: רוגז, מצוקה, זעם, כעס קיצוני, תוקפנות, אלימות וכו'.
    שמחה: אלטרואיזם, אהבה, אופטימיות, רוממות-רוח, שלווה, להרגיש רצוי, שביעות רצון וכו'.
    בהלה: חרדה, עצבנות, מתח, אי-שקט, פחדים, המנעות וכו'.
    אשם: מוטרדות, אי-נוחות, בושה וכו'.

    ברזולוציה אנו ערים לכך שלמרות ההבדלים בין ארבע צירים אלו יש ביניהם חפיפה ודמיון. במקרים רבים מספר פוקוסים מתעוררים אצל המטופל/ת במהלך אותו טיפול, כאשר האדם נמצא באופן זמני או ממושך קרוב יותר לצדו האחד של הציר מאשר לצידו האחר. אנו נאבחן, נזהה פוקוס ונעסוק בציר אשר גורם לאדם את המועקה ואת הרגשות השליליים בזמן הפניה ועוברים כחוט השני לאורך חייו. הפוקוס הפסיכולוגי בשיטת רזולוציה, שם את הדגש על מימד הזמן, שהוא מרכזי ביותר בחיינו הבוגרים. יעשה שימוש בטכניקות קוגניטיביות-התנהגותיות, וכן בגישת הטיפול הדינאמי קצר המועד.

    עוד מידע על הפוקוסים בשיטת רזולוציה: פוקוס ביולוגיפוקוס סביבתיפוקוס ניהולי.