רוצה להרגיש טוב יותר?
הגיע זמן לחזור לישון
זה הזמן לחזור להרגלי שינה המתאימים לשגרה החדשה.
המתחים, הדאגות, השינוי בהתנהלות בימים ובלילות הקורונה, שינו גם את הרגלי השינה שלנו. אם השיבוש בהרגלי השינה, כמו קושי להירדם, התעוררות במהלך הלילה, היפוך היום והלילה, הוא רק כתוצאה מהמצב, אין צורך למהר להשתמש בכדורי שינה. תופתעו לגלות עד כמה שינויים התנהגותיים שונים יכולים לשפר את השינה שלכם:
- החליטו מראש על שעת השינה הרצוייה בלילה והשעה בה אתם אמורים להתעורר בבוקר
- ארגנו את חדר השינה כך שיהיה מיועד רק לשינה או לסקס. לא לעבוד בו, לא לצפות בטלויזיה ולא לבלות עם הילדים שלכם.
- דאגו לסביבה מתאימה לשינה – מבחינת כמות האור, ללא רעש, טמפרטורה נוחה. השקיטו או הרחיקו את הטלפון והימנעו מתנאים בחדר שיפגעו בשינה רציפה. כך תיווצר התנייה/קישור בין החדר לבין השינה.
- לפני שעת השינה המתוכננת, דאגו לייצר שגרה שקטה ורגועה, כמו למשל:
עשו מקלחת חמה, האזינו למוסיקה נעימה, שתו משהו חם ללא קפאין, עשו יוגה או הרפיית שרירים אחרת. אל תתפתו להשתמש במסכים לפני השינה (סמארטפון, לפטופ או ספר אלקטרוני) כיוון שהאור של המכשירים מעורר. - לכו למיטה בחדר השינה רק כאשר תרגישו מנומנמים. אם אתם לא מרגישים מספיק עייפים בשעה שקבעתם ללכת לישון, עשו עוד משהו קטן מרגיע.
מה לא לעשות?
- המנעו משימוש בחומרים שעלולים להפריע לשינה:
קפאין – לא לשתות משעות אחרי הצהריים,
אלכוהול – לא יותר מכוס מספר שעות לפני השינה
ניקוטין – פוגע בשינה ובבריאות בכלל
הימנעו מקוקאין או אקסטזי - אל תבצעו אימון או פעילות גופנית ב- 4 השעות סמוך לשעת השינה. העייפות שאתם מרגישים אחרי אימון, יש בה גם הרבה עוררות שמפריעה לשינה
- הימנעו משנ"צ. שינה במהלך היום, גם אם אתם עייפים בשל מפעילות מאומצת או מחוסר שעות שינה, אל תלכו לחטוף תנומה כיוון שזה משבש את מחזור השינה, נסו להתגבר על השעות האלה.
נרדמתם והתעוררתם במהלך הלילה? התעוררתם עקב דאגות מהילדים או מסיבה אחרת?
- אם אתם מאלה שמתעוררים במהלך הלילה ומתקשים להירדם בחזרה, וודאו שהשעון מחוץ לטווח הראייה שלכם. המודעות לזמן, גורמת למתח ומעכבת את ההרדמות מחדש.
- אם התעוררתם ולא חזרתם לישון בתוך 20 דקות או יותר, הפסיקו להיאבק. צאו מהמיטה, עברו לחדר אחר עשו משהו שקט כמו קריאה וחזרו למיטה רק כשתרגישו מנומנמים.
הגיעה השעה שקבעתם לקום מהמיטה?
גם אם לא ממש התעוררתם כי נרדמתם מאוחר ולא ישנתם מספיק שעות או כי נדדה שנתכם במהלך הלילה, הכריחו את עצמכם לקום בשעה שקבעתם. ההרגשה הזאת של הקושי להתעורר בבוקר, תחלוף תוך זמן קצר.
שתו את הקפה שאתם אוהבים, הזכירו לעצמכם את המשימות המשמחות או האתגרים שמצפים לכם היום וצאו לשגרה החדשה.
ישנם מקרים של נדודי שינה או הפרעת שינה (אינסומניה) שנובעים מסיבות רפואיות כמו שינויים הורמונאליים, תסמונת דום נשימה בשינה, התכווצויות שרירים ברגליים או כאב כרוני. להפרעות שינה יכולות להיות גם סיבות נפשיות כמו דיכאון או הפרעת חרדה, סיוטים מפוסט טראומה. במצבים כאלה, ובמצבים בהם נדודי השינה לא חולפים רצוי להתייעץ עם איש מקצוע שיאבחן את הבעיה ויציע את הטיפול היעיל ביותר שיחזיר אתכם לדפוס השינה הרצוי.
לילה טוב