אף אחד לא אוהב אבל לפעמים צריך

תמיד אמרתם לעצמכם שאסור להרים ידיים. שהכל תלוי בכם. שעם די כוח רצון, סבלנות ואומץ תוכלו להתמודד עם כל הקשיים. אבל לפעמים אנחנו נאלצים להעזר בכלים כמו טיפול תרופתי. אף אחד לא אוהב לקחת תרופות. לפעמים אין ברירה. לפעמים, זו ההחלטה הכי נכונה שאתם יכולים לקחת.

זו לא החלטה בלתי הפיכה. אפשר לבדוק אם התרופות מסייעות ובמה, ובכל רגע אפשר להחליט לשנות את ההחלטה. התרופות הן כלי, כמו טיפול פסיכולוגי, ספורט ועוד חמישים דברים שניסיתם ואתם יכולים לנסות. כל עוד הכלי הזה משרת אתכם, אתם יכולים להשתמש בו.

טיפול תרופתי איך מתחילים, למה לצפות

את הטיפול התרופתי כדאי ברוב המקרים להתחיל בהדרגה. הסיבה לכך הוא שגם כשאתם במצוקה גדולה, הגוף שואף כל הזמן להיות בשיווי משקל. ולכן כל תוספת של חומר כלשהו יכולה לגרום לתופעות לוואי. לכן, אנו משתדלים להתחיל בחצאי או רבעי מינונים ולהעלות בהדרגה כדי לאפשר לגוף להסתגל. במקרים מסויימים, בוחרים להתחיל מייד במינון מלא כאשר יש דחיפות רפואית לכך.

באופן כללי, תרופות לטיפול בדיכאון לא משפיעות באופן מיידי. לדוגמה, זמן השפעתן של תרופות נוגדות דיכאון וחרדה נחשב ממושך יחסית, וחלק גדול מהתרופות בקבוצה זו מתחילות להשפיע רק כעבור 3-2 שבועות מתחילת נטילת התרופה. לפעמים, אם יש בעיות חריפות כמו הפרעת שינה משמעותית או התקפי חרדה, מוסיפים תרופת הרגעה באופן זמני עד שהתרופה מתחילה לפעול והצורך בהרגעה פוחת.

המטרה של הטיפול התרופתי היא שהתסמינים של הדיכאון או החרדה יפחתו בהדרגה, כך שתוכלו לחזור לחשוב על דברים אחרים ולא תתעסקו כל הזמן במצב הנפשי שלכם. כך תוכלו גם להתפנות לטפל בעצמכם ובאיכות החיים שלכם, לקבל החלטות שמתאימות לכם שלא מתוך מצוקה.

אל תשכחו שזה לא לתמיד. אצל רבים מהמשתמשים בתרופות נגד דיכאון ניתן לבחון כעבור חצי שנה עד שנה את הפסקת השימוש בתרופה, במידה וחל שיפור במצב הרוח או שהחרדה חולפת. הפסקת השימוש צריכה להיעשות בהדרגה ובליווי רופא, תוך הפחתת מינונים מדורגת, כדי להימנע מתופעות לוואי או מהחמרת המצב הנפשי.

תופעות לוואי

לכל דבר יכולות להיות תופעות לוואי. בדיוק כמו שספורט מוגזם או אכילת סוגי מזון יכולים לגרום לכם לתופעות לוואי, לפעמים גם תרופות יכולות לעשות זאת. אם יש לכם תופעת לוואי כלשהי, פנו אל הרופא שרשם לכם את הטיפול הספציפי, ושוחחו איתו על פתרונות.

במרבית המקרים תופעות הלוואי יופיעו בתחילת הטיפול ויחלפו עד שבוע עשרה ימים מהתחלת הטיפול. רוב תופעות הלוואי פשוט גורמות אי נוחות. במידה והתופעות משמעותיות, מומלץ להתייעץ עם הרופא שלכם. אני אציין כמה מהתופעות הנפוצות יותר ומה אפשר לעשות איתן:

תופעות לוואי של מערכת העיכול, כמו בחילה, תחושת מלאות בקיבה או שינויים ביציאות.
אלו תופעות נפוצות שיכולת להופיע מספר ימים לאחר התחלת טיפול ולרוב חולפות לאחר עוד כמה ימים. כדי לסייע אפשר

  • לקחת את הכדור יחד עם אוכל (מוצק. קפה זה לא אוכל)
  • לאכול ארוחות קטנות, מספר פעמים רב יותר מדי יום. לדוגמא, 6 ארוחות קטנות, במקום בוקר, צהריים וערב.
  • קחו סוכריות מציצה נטולות סוכר.
  • שתו הרבה מים.

תאבון מוגבר או עליה במשקל
יש סיבות שונות לכך שאנשים שנוטלים תרופות מעלים במשקל. אצל חלק מדובר באכילה מוגברת שמופיעה כשהדיכאון חולף, עקב חוסר פעילות גופנית, אצל אחרים מדובר בצבירת נוזלים כתופעת לוואי של תרופה ויש כאלו שמדובר אצלם על שינוי בחילוף החומרים. תפחיתו אכילת ממתקים או משקאות ממותקים

  • איכלו יותר מאכלים דלי קלוריות כגון ירקות ופירות והפחיתו מאכלים רווי שומן.
  • איכלו ארוחות קלות יותר, איכלו אותן לאט וחלקו אותן למספר פעמים רב מדי יום.
  • הקפידו על פעילות גופנית

עייפות או חוסר שינה
עייפות היא תופעה נפוצה בשבועות הראשונים לטיפול  ואם היא מופיעה, ניתן להתגבר עליה בדרכים הבאות:

  • עשו פעילות גופנית, זה דווקא סותר עייפות.
  • קחו לעצמכם שנת צהריים, אם אתם יכולים.
  • המנעו מנהיגה או משימוש במכשירים מסוכנים בזמן שאתם עייפים במיוחד.
  • קחו את נוגד הדכאון שלכם שעה או שעתיים לפני השינה בלילה.

בעיות בתפקוד המיני

חלק מהתרופות יכולות לגרום לבעיות בתפקוד המיני. הבעיות יכולות להופיע מייד עם התחלת הטיפול או בשבועות הראשונים ולרוב הן חולפות לאחר מספר שבועות. הבעיות יכולת להתבטא בירידה בחשק המיני (עוררות) ובקושי להגיע לאורגזמה.

  • דברו עם הפסיכיאטר שלכם על הבעיה ושיקלו החלפת הטיפול או שילוב עם תרופה שיכולה לנטרל את התופעה.
  • נסו תרופה שצריך לקחת רק פעם אחת ביום, וקיימו יחסים לפני נטילת התרופה.
  • דברו עם הרופא שלכם על 'חופשת תרופה' שבה אתם מדלגים על יום אחד בשבוע כדי להפחית את תופעת הלוואי. לא בכל התרופות זה אפשרי.
  • דברו עם בן או בת הזוג שלכם על הקושי שלכם, והעזרו בהם על מנת להתגבר עליה. לדוגמא, יתכן שיותר משחק מקדים יביא לתוצאה הרצויה.

מה חוץ מתרופות?

פסיכותרפיה: במקרים רבים המליץ לכם הרופא לפנות במקביל לטיפול פסיכולוגי או פסיכותרפיה. ישנם מחקרים רבים שמראים שהשילוב בין טיפול תרופתי לבין טיפול בשיחות משפר את מהירות התגובה, והוא המומלץ ביותר לטווח ארוך. תשאלו את הרופא איזה סוג טיפול מתאים במיוחד למצב שלכם ות

תזונה: ישנם מחקרים רבים שמראים שתזונה משפיעה גם היא על המצב הנפשי. תזונה ים תיכונית שמורכבת מירקות, פירות, מאכלי גבינה ודגים מומלצת במיוחד, ואילו לא מומלץ להרבות בפחממות.

כדאי גם להקפיד על סדר יום, פעילות גופנית ושעות שינה.

מעקב

בכל מקרה, כבר כשאתם יוצאים מהרופא כדאי לקבוע פגישת מעקב. למה? ראשית כדי שתהיה מסגרת ברורה לטיפול. יתכן שתצטרכו התאמת מינון או החלפת תרופה. יתכן שתרצו להתייעץ עם הרופא בנוגע לטיפול אם תיזכרו במשהו שרציתם לשאול או שתסבלו מתופעת לוואי. אתם נמצאים בתהליך ורצוי שיהיה מי שילווה אתכם במסע הזה. בעיקר, כדי שתהיה תוכנית. טיפול זה לא זבנג וגמרנו. טיפול הוא תהליך ואתם לא לבד.