אובחנתם לאחרונה

אז אובחנתם ממש לאחרונה עם אבחנה של הפרעת קשב וריכוז, ורציתי לומר מספר דברים שכדאי לדעת על האבחנה הזו.

רוב האנשים חושבים שהפרעת קשב היא הפרעה של ריכוז או העדר קשב, אבל מדובר בהפרעה מורכבת הרבה יותר.

במרבית המקרים מה שאנשים רואים אלו התסמינים הברורים לעין כמו קושי להתרכז או נטיה להתנהגות אימפולסיבית. אבל מתחת לפני השטח יש מגוון של קשיים שנובעים מפגיעה בתפקודים ניהוליים. אם לא מבינים את החשיבות של התפקודים הניהוליים, יש קושי למתמודדים עם ההפרעה ולבני המשפחה שלהם להבין את הטיפולים הנדרשים והכלים הרצויים. הבנה טובה של הבעיה תעזור לכם למצוא אסטרטגיות שיכולות לעבוד, בניגוד לעבודה קשה יותר שלא תמיד עובדת…

תפקודים ניהוליים

ניהול תשומת לב: ADHD מקשה על המתמודדים לנהל את תשומת הלב שלהם: יש קושי למקד תשומת לב כשיש צורך, יש מיקוד יתר במצבים אחרים ויש קושי לנייד תשומת לב בין אובייקטים שדורשים תשומת לב.

ניהול פעולות: זו היכולת לנטר את הפעילות הפיסית וההתנהגות שלכם ויכול להתבטא בעיות בתחום הזה יכולות להביא לתזזיתיות, להיפראקטיביות או להתנהגות אימפולסיבית. באותה מידה קשה ללמוד מטעויות כי למידה מטעויות דורשת מודעות עצמית לפרטים ולתוצאות של ההתנהגות שלכם.

ניהול משימות: תפקוד זה כולל ארגון, תכנון, תיעדוף וניהול זמן. ככל שאנחנו מתבגרים, זהו התחום שהופך להיות בעייתי יותר ולא דווקא ניהול תשומת הלב שלנו. כאן שוב כדאי להדגיש שניהול משימות זהו תחום שלא מגיב באופן ישיר לטיפול התרופתי, ומכאן החשיבות של שינוי הרגלים והקניית אסטרטגיות פעולה, עבודה ולמידה כחלק מהטיפול בהפרעת קשב.

ניהול ידע: יש אנשים עם הפרעת קשב שיש להם בעיה בזכרון עבודה. זכרון עבודה הוא היכולת לנהל את המידע שאנחנו נחשפים אליו בכל רגע נתון. אנחנו צריכים זכרון זמני שבו אנו שומרים לזמן קצר את כל השיחות, הדברים שראינו ושמענו. בעיה בזכרון עבודה יכולה להוביל לדוגמא לבעיה בהבנה של הוראות. אם אתה לא מצליח לשמר את המידע לזמן קצר, עד שיסתיימו ההוראות לא תזכור מה נאמר בהתחלה שלהם.

ניהול המאמץ: אנשים עם הפרעת קשב מתקשים לשמר את המוטיבציה שלהם לאורך זמן. זה לא שאין להם מוטיבציה או שהם לא מסוגלים להעריך עבודה קשה, אלא שהם לא מסוגלים לנהל את המאמת לאורך זמן. אם אנחנו מנסים לדחוף אותם לפעמים נקבל תוצאה הפוכה של ירידה ביעילות, כיוון שהלחץ שאנחנו מפעילים גורם לירידה ביכולת הקוגניטיבית לנהל את המשימות ולקבל החלטות.

איך לטפל?

כל אחד מהתפקודים האלו יכולים להשפיע על ההצלחה שלכם. זו הסיבה, שיש חשיבות לטפל בכל הקשיים הניהולים, מצד שני, צריך להבין שטיפול תרופתי לא עוזר באותה מידה לכל הקשיים האלו. טיפול תרופתי לא יעזור לכם לבנות לוח זמנים בצורה נכונה, או לנהל את המטלות של הבית. את זה עושים באמצעות פיתוח הרגלי עבודה והתנהלות נכונים.

לכן, כדאי להתחיל בטיפול כבר עכשיו אחרי שאובחנתם. לא למשוך את הזמן כמו שאתם רגילים.

כדאי לפנות לטיפול אימוני שיש בו דגש על הקניית הרגלים חדשים והכחדת הרגלים לא בריאים. לדוגמא, מי שסובל מהפרעת קשב, נוטה לדחות משימות לרגע האחרון כי אז הוא נמצא במספיק לחץ שהתפקוד שלו משתפר. אבל זו שיטה מאד לא יעילה כי עבודה ברגע האחרון אף פעם לא תהיה ברמה גבוהה. דרך אחרת שאנשים מתמודדים עם חוסר הריכוז, היא להיות פרפקציוניסטים כדי לא לפספס דברים, אבל אז הם משלמים מחירים כבדים של לחץ ואיטיות.

שינוי הרגלים, מתבצע אצל מטפלים שמתמחים בהרגלים של אנשים שסובלים מהפרעות קשב. לא אצל כל פסיכולוג או מאמן.

במקביל, כדאי להתחיל בטיפול תרופתי מתאים שהותאם לצרכים שלכם לפי הגיל, אורח החיים והמקום שאתם נמצאים בו בחיים. מציאת תרופה מתאימה היא תהליך, וכדי להתאים את התרופה צריך גם סבלנות. לא מספיק לקחת מרשם וללכת לרופא משפחה ולהמשיך לקחת.

תופעות לוואי

יש תופעות לוואי נפוצות שעל מרביתן ניתן להתגבר בקלות, אחרי התייעצות עם הרופא שלכם.

התופעות השכיחות ביותר הן

  • חוסר תאבון – לרוב ללא פגיעה במשקל
  • קושי להרדם – אם התרופה נלקחת מאוחר ביום
  • כאבי בטן וראש – בתחילת הטיפול עד שלושה שבועות. לרוב הכאב קל ואכילת ארוחת בוקר לפני התרופה מקילה על הסימפטום הזה.

תופעות נדירות שאם הם מתרחשות יש להתייעץ עם הרופא.

  • תופעת ריבאונד – החמרה בתסמינים בחצי היום השני.
  • הופעת טיקים – מתילפנידט יכול לחשוף נטייה לטיקים.
  • עלייה קלה בלחץ דם ובדופק.
  • מצב רוח וחרדה, יכולים להיות מושפעים מהריטלין.

אז איך לנהל את הטיפול התרופתי?

  1. צריך להיות בקשר רצוף עם הרופא שעוזר לכם להגיע לטיפול המתאים
  2. מומלץ לרשום על דף כל יום באיזו שעה לקחתם, מה סוג הפעולות שעשיתם ואיך התרופה השפיעה.
  3. חייבים לקבוע פגישת מעקב מסודרת. התכתבויות בוואטסאפ ובמייל לא יספיקו אף פעם לתת תמונה מלאה ולדון לעומק בתרופות שלכם.

חשוב במיוחד, לא למסמס את ההזדמנות שיש לכם עכשיו כשאובחנתם ולמקד את ההתמודדות בצורה טובה ויעילה יותר.

תודה על ההקשבה.