רוצה להרגיש טוב יותר?

אפשר לדבר איתנו 03-6919961 או למלא את הטופס ונחזור אליך

    מיטל (שם בדוי) מתמודדת כבר שנים עם חרדה חברתית שהופכת כל מפגש חברתי, מסיבה או אירוע בעבודה למשימה מורכבת ומלחיצה. עם זאת, מיטל היא גם מעצבת גרפית עם חיבה מיוחדת לאיפור – ובכל שנה, כחודש לפני פורים, היא מתחילה לעבוד על תחפושת מושקעת ומרהיבה במיוחד. בחג היא מאפרת את עצמה כך שאף אחד לא יכול לזהות אותה, מרכיבה עדשות צבעוניות, לובשת את התחפושת הנוצצת ויוצאת למסיבת הרחוב הגדולה בתל אביב.

    "כשאף אחד לא מזהה אותי, אני מרגישה הכי בטוחה בעצמי בעולם", היא מספרת. "פתאום החרדות והלחץ נעלמים לזמן קצר, אני מקבלת מחמאות ומרגישה הרבה יותר נינוחה ומשוחררת מביום רגיל".

    אם אתם מזדהים עם מיטל, אתם כנראה ממש לא לבד. הפסיכולוגית קייט פיין מאוניברסיטת  הרטפורדשייר שבאנגליה פרסמה ב-2014 ספר בשם Mind What You Wear שבוחן איך הלבוש שלנו משפיע על מה שאנחנו מרגישים. באחד הניסויים שמתוארים בספר, פיין עקבה אחרי שינויים בהתנהגותם של סטודנטים שהתבקשו ללכת עם חולצה של סופרמן למשך יום שלם. באופן מצחיק אך די מובן, אותם הסטודנטים דיווחו שהרגישו חזקים יותר מבחינה פיזית וגם בטוחים יותר בעצמם ואהודים יותר בהשוואה לסטודנטים אחרים.

    במחקר דומה שפורסם ב-2015, עקבו חוקרים אחר קבוצה של סטודנטיות שתחילה התבקשו למרוח את האיפור הרגיל שלהן, ללכת כרגיל לאוניברסיטה ובערב לצאת למפגש חברתי. בהמשך הנבדקות נדרשו לחזור על הפעולה, רק שהפעם הן יאופרו בצורה שונה לגמרי ממה שהן רגילות. לאורך כל הניסוי תיעדו הנשים את התחושות שלהן ביומן והתוצאות היו מעניינות ביותר.

    החוקרים גילו כי הנשים סבלו יותר מחרדה ומלחץ כשהשתמשו באיפור הרגיל שלהן, והיו יותר משוחררות ובטוחות בעצמן כשיצאו עם האיפור ה"מיוחד". גם נשים שהגדירו את עצמן כחרדתיות מהרגיל היו מסוגלות ליהנות יותר במפגש החברתי עם האיפור הכבד.

    החופש שמאחורי המסכה

    ממש כמו שסופרמן משתמש בתלבושת מיוחדת (ויש שיאמרו מעט מביכה) כדי להסתיר את קלארק קנט המנומנם והמבויש ולחשוף לעולם גיבור-על חזק ואסרטיבי, כך למעשה כולנו נוהגים להשתמש בתחפושות כדי להסתיר למשך ערב אחד או יותר את כל מה שאנחנו לא אוהבים בעצמנו ולאמץ את הפרסונה שתמיד רצינו להיות.

    התחפושת מאפשרת לנו להגיד דברים שלא בטוח שהיינו אומרים במצב אחר, לעשות דברים שתמיד רצינו אך חששנו ובעיקר להביע את הפנטזיות והרצונות הכמוסים שלנו בלי לדאוג שישפטו אותנו או שיגידו שאנחנו חריגים או מוזרים. זה החג היחיד בשנה שבו ככל שנהיה מוזרים ומשונים יותר – כך אנשים יתלהבו מאיתנו יותר. החופש הזה להוציא החוצה את היצירתיות והמוזרות שלנו ולא לסבול משיפוטיות, הוא שמשחרר אותנו לזמן מה מהחוקים הנוקשים ומהשמרנות שבדרך כלל שולטים בעולם שלנו.

    לחזור לילדות לכמה ימים

    אומרים שילדים הם האנשים הכנים בעולם – הם אומרים ועושים בדיוק את מה שעל ליבם – בכל מצב ובלי לחשוב על ההשלכות. כשאנחנו מתבגרים, אנחנו לומדים לרסן את עצמנו, ללכת לפי תכתיבי החברה ולהצניע דרכי חשיבה והתנהגות שאינם מקובלים.

    לכן, אנשים שהם מטבעם אנרגטיים, "שטותניקים" וקולניים, ינסו בשגרה לצנן את ההתלהבות הטבעית שלהם ולהתיישר לפי הנורמה החברתית המקובלת. כך קורה גם עם אנשים שתופסים את עצמם כמוזרים בהשוואה לאחרים ועם כאלה שמתביישים בהיבטים שונים באופי או בגוף שלהם.

    אנחנו עושים את זה כי האדם מטבעו "מתוכנת" לעשות כל שביכולתו כדי להשתלב בחברה. המוח האנושי הורגל להבין שלהיות חלק מהחברה זה ליהנות מהכוח האדיר שלה, משום שלאנשים שאינם חלק מהחברה יש סיכוי נמוך בהרבה לשרוד.

    אז כשיש חג אחד בשנה שבו הכול מותר – פתאום לא צריך להצניע את המוזרויות, האנרגיות וה"שטותניקיות" כדי להיות חלק מהחברה. פתאום בחג הזה קורה דבר הפוך מבשאר השנה – ככל שאנחנו יותר שונים וייחודיים – כך נזכה ליותר אהדה מהקהל. תחרויות תחפושות, תהלוכות ומופעים – כל אלו נועדו לאתר ולהבליט את ה"לא נורמלי" בצורה הכי נורמלית וקונפורמיסטית שיש.

    ולמה חלק מאיתנו ממש לא סובלים להתחפש?

    לכולנו יש את החבר הזה שכמעט אף פעם לא התחפש בפורים. חלק מההורים גם מתמודדים עם העובדה שילדיהם לא מוכנים אפילו לנסות את התחפושת החדשה שקנו בהרבה מאוד כסף. במקרים מסוימים, הסירוב לקחת חלק בחגיגה נובע מפחד, שאפילו זכה לשם מוגדר בספרות המקצועית – "מסקופוביה", נגזרת של המילה "מסיכה" (Mask).

    פסיכולוגים וחוקרים טרם הצליחו להבין ממה נגרם הפחד הזה, אך על פי ההערכות, ייתכן כי הוא קשור בחרדה חברתית. זאת מכיוון שהתחפושת מושכת אלינו יותר תשומת לב ויש אנשים שמתקשים להכיל ולהתמודד עם זה. סיבה אפשרית נוספת היא פחד מתחרות – כאשר המחשבה על כך שישפטו את התחפושת שלנו בהשוואה לאחרים משתקת אותנו.

    במקרים אחרים, הפחד הזה נובע ממנגנון דומה לזה של פחד מבובות (אוטומטונופוביה) או פחד מליצנים (Coulrophobia). הפוביות האלו נפוצות יותר אצל ילדים והן עלולות לנבוע מחוויות טראומטיות בילדות, מסרטים וסיפורים מפחידים ומקושי להבדיל בין מציאות לדמיון.

    אם ילדיכם סובלים מפחד של ממש בחג הפורים, חשוב שלא לשפוט אותם ולא לכפות עליהם להתחפש או להשתתף באירועי החג אם הם אינם רוצים. נסו להיות קשובים לפחדים שלהם, לתמוך, להכיל ולשוחח איתם על התחושות שלהם. ניתן גם להיעזר באיש מקצוע מיומן שילווה את הילדים בתהליך ואולי אף יסייע להתגבר על הפחד. מחקרים מראים כי טיפול פסיכולוגי, לצד טכניקות נשימה והרפיה וחיזוקים חיוביים בהחלט יכולים לסייע להתגבר על הפחד ולהתחיל ליהנות מהחג השמח ביותר בשנה.